уторак, 22. септембар 2015.

Čarli Čaplin

Čarli Čaplin bio je najveća zvezda nemih filmova. Rođen je 16. aprila 1889. godine u Londonu. Kao mali ostao je bez roditelja, pa su on i njegov polubrat, Sidnej, postali beskućnici.
Nakon kraćeg vremena provedenog u domu za nezbrinutu decu, Čarli postaje član dečje muzičko-pozorišne grupe, u kojoj je imao nekoliko sporednih uloga. Ubrzo postaje član  Keystone kompanije, koja je organizovala pozorišne predstave.

 Kao jedan od boljih glumaca ove kompanije, on 1914. godine odlazi u Ameriku, gde snima svoja prva dva nema filma "Keystone Was Making a Living" i "Kid Auto Races at Venice". U tim filmovima je pokazao karakter, koji je do danas ostao njegov zaštitni znak i zahvaljujući kojim je postao prva filmska zvezda u svetu. Vrećaste pantalone, smešan cilindar i velike cipele obeležile su istoriju filmske industrije. Narednih godina snima 20 filmova i prvi put se u njima pojavljuje Edna Parvins, koja će narednih 8 godina biti Čaplinova stalna partnerka u filmovima.

 Ubrzo postaje nezavisni umetnik i počinje sa samostalnim snimanjem filmova . Radio je kao glumac, režiser i scenarista. Njegovi najveći uspesi do 1920. godine bili su filmovi "Pasji život" i "Deran".


Нема коментара:

Постави коментар